A fotóműtermek szerepe a professzionális fotózások világában

A fotózás egy művészet, egyfajta önkifejezési eszköz, mely által képesek vagyunk egy kis részt átadni saját magunkból a világba. Megmutathatjuk mi, hogyan látunk valamit vagy valakit. Közvetíthetünk vele érzést, hangulatot, benyomást akár egyfajta feelinget. Képesek vagyunk megmutatni, hogy mi hogyan látjuk a világot, hogyan értelmezünk bizonyos eseményeket és kik vagyunk valójában. Ha egy jó fotóműterem áll a rendelkezésünkre tulajdonképpen bármit képesek vagyunk kreálni, akár egy üres háttérből is. Mind szemlélőként, mint a fotós szemszögéből rendkívül érdekes lehet az, hogy vajon az adott művész képes e átadni az ő világát a képein keresztül vagy sem. Tudja ez közvetíteni azt a gondolatmenetet, ami ő a mögé a kép mögé látott vagy sem. Szerintem pontosan itt dől el az, hogy kiből lesz igazi fotós és kiből csak hobbi szintű. A profi művész átad egy hangulatot a képeivel, gondoljunk csak bele, hogy ha egy szép tavaszi tájképet látunk magunk előtt, ha jól van, lefotózva szinte érezzük az orgonák illatát, bőrünket meg-meg érinti a friss tavaszi szellő selymes simogatása. Érezzük a virágok illatát, halljuk a madarak csicsergését és instant szerelmesek leszünk a látványba.

Egy jó művész a fotóműtermi fotózásaiból is képes ilyen összhatást alkotni. Láttam már olyan megragadó képet, ahol szinte éreztem a modell legkisebb rezdüléseit is, szinte le lehetett olvasni az az érzelem világát az arca kis mélyedéseiből és a bánatát a szeméből. Az igazi művész érzést és benyomást ad át a munkájával.

Páros fotózások fotóműteremben

A fotósnak az egyik legnagyobb kihívás a páros fotózás, ahol nagyon látványos különbség van az érzékkel készített profi munkák között és a csak spontán fotózgató hobbi fotós képei között. Gondoljunk csak egy olyan jellegű páros fotózásra, ahol mondjuk a pár azért ment el, hogy évfordulójuk alkalmából professzionális fotóműtermi képeket készítsenek róluk. Az elsődleges egy ilyen jellegű fotózáson a pár őszinte egymás iránti lángoló érzelmeit közvetíteni a képeken keresztül. Megörökíteni a szerelmüket és az egymáshoz való kötődésüket, az igazán spontán pillanatokat, amikor csak tükröződik az igaz szerelem a tekintetükben és a mozdulataikban egymás iránt. Nem szükséges ehhez extravagáns háttér, vagy meseszép táj. Elég a fotóműterem fehér fala és az egymás iránt érzett önzetlen szerelem. A fotósnak rá kell éreznie a párra, el kell kapnia a mozdulataikat, a gesztusaikat, amelyek képesek megtölteni a képeket élettel. Fontos, amellett, hogy ő hangolódik rá a párra, hogy a pár is rá tudjon hangolódni a fotósra. Gyakori probléma, hogy feszélyezettnek, zavartnak érzik magukat a kamera előtt és nem tudják önmagukat adni sem magán, sem kapcsolat ügyileg így a képek is egy feszélyezett, kellemetlen hangulatot fognak átadni, melyre nem is igazán lesz jó ránézni.

A fotóműterem mitől lesz megismételhetetlen élmény?

Gyakran látok olyan esküvői fotózásokat, ahol a párról szinte ordít, hogy menyire nem akarnak pózolni a kamera előtt és, hogy ez nekik mennyire kellemetlen élmény. Úgy kell vezetni egy ilyen fotóműtermi vagy külső helyszínes fotózást, hogy a fotós folytonosan azon legyen, hogy oldja a hangulatot. Barátkozzon meg a kedves párral, viccelődjön velük, beszélgessen velük, adjon nekik időt, hogy maximálisan úgy érezzék, hogy itt bizony teljesen önmagukat adhatják. Nincs szükség színjátékra, jöhet az önfeledt kacagás a boldog nevetés, a pajkos összepillantások, a sejtelmes belső poénok, a szerelmetes pillantások és a forró csókok. Minden, ami bizonyítékot ad a pár egymás iránt érzett rajongásának és boldogságának. A háttér pedig teljesen elveszik a két főszereplő mögött, hiszen a pár boldog kisugárzása vonzza a tekintetünket és rájuk fókuszálja, a hátteret teljesen jelentőségtelenné téve. Így teljesen érdektelenné válik, hogy a fotóműterem milyen fajta hátterét választjuk. A sima fehér fal tökéletesen beleolvad a fotóba és hagyja, hogy a pár és az érzelmek beszéljenek a képen. A jó művész egy életre szóló, örök képeket örökít meg, melyeket büszkén mutogathatunk majd a következő nemzedéknek is.

Személy szerint én csak ajánlani tudom a páros, esetleg fotóműtermi fotózásokat. Nekünk mindegyik fotózásunk maradandó és gyönyörű élmény volt. A párommal már a kezdetektől az életünk fontos szakaszaiban mindig részt vettünk egy- egy ilyen jellegű fotózáson és be kell, valljam, hogy a mai napig, ha rátekintek, a képekre feljönnek azok az emlékek, amiket ott, akkor éltünk át. Feltör, hogy milyen boldogok voltunk évekkel ezelőtt és hálát adunk azért, hogy azóta csak még jobban szeretjük egymást és még sokkalta szerelmesebbek és boldogabbak vagyunk, mint szerelmünk hajnalán.