A teljesítménydiagnosztika fontosságáról és gyakorlati tudnivalóiról

A teljesítménydiagnosztika a sportolók életének egy fontos része. Ahhoz azonban, hogy mindent tudjunk róla, erősen bele kell ásnunk magunkat a témába. Ez a kis írásom egy erősen nagyvonalú tájékoztatást akar adni a témával kapcsolatban, pontosabban a saját tapasztalatimat szeretném megosztani másokkal is.

Első lépések a teljesítménydiagnosztika felé

Személy szerint egész gyerekkoromtól kezdve sportolok, de csak néhány éve kezdtem el komolyabban venni ezt az egészet. Sosem leszek persze olimpiai válogatott tagja vagy európai versenyek résztvevője, azonban megyei szinten egészen megállom a helyem a kézilabdában. Mindenki tudja, hogy ez egy elég megerőltető sportág. Ahhoz, hogy formában tartsam magam, rendszeresen edzek más tekintetben is, a hobbim a biciklizés, kiváltképpen a biciklis hegyi túra, ami igencsak erősíti az izmokat (persze felfelé, lefelé már csak a sebességet élvezi az ember). A jobb állóképesség eléréséhez azonban nem elég a rendszeres edzés. Korábban is gondoltam már rá, hogy az életformámat kellene megreformálni és valamilyen rendszert vezetni bele, azonban gyakorlatban sosem tettem érte semmit.

teljesítménydiagnosztika1_1

Néhány héttel ezelőtt azonban az edzőm ajánlotta a SYNLAB oldalát, ahol több teljesítménydiagnosztika csomagot is kínálnak az embernek. Ez nekem nagyon tetszett, amikor megnéztem. Korábban úgy gondoltam, hogy a teljesítménydiagnosztika inkább csak a tényleg profi sportolóknak van, azonban itt többfajta lehetőség közül is választhat az ember. Tehát van kifejezetten inkább hobbiszerű edzés melletti teljesítménydiagnosztikai vizsgálat is éppúgy, ahogy a profi sportolóknak való lehetőség is. Ráadásul egy teszt is segíti az embert, hogy megtalálja a tökéletes választást a számára. Ennek további eredménye, hogy mivel egy kevésbé részletes és mindenre kitérő teljesítménydiagnosztikai vizsgálatról van szó az én esetemben, így nem is kell annyi pénzt rááldoznom, mintha csak elmennék egyszerűen egy dieteikushoz. Az ember minden kiadásáról előre értesül, így nem kellett attól tartanom, hogy anyagi csődbe verem magam néhány tanács kedvéért, de közben az sem tartozott az opciók közé, hogy a tanácsadást néhány alkalom után abba kell hagynom.

Teljesítménydiagnosztika a gyakorlatban

És hogy milyen is a valóságban egy ilyen vizsgálat? Először is, időpontot kellett foglalnom az online felületén az oldalnak, ami számomra egy nagyon kényelmes megoldás, nem szeretek telefonálni, és így jobban át tudja gondolni az ember a választást, látja a szabad időpontokat és a különböző helyszíneket is, a SYNLAB esetében nem egy egyszerű klinikáról beszélhetünk ugyanis, több helyszín közül is választhat az ember.

Alapvetően a klinikai vizsgálat csak néhány percet vesz igénybe, egy egyszerű vérvételről van szó. A vérvétel a tanácsadás pontosságát szolgálja. Nem csak megkérdezik, hogy milyen sportolói életet él az ember, hogy mi a célja, milyenek a mindennapjai, a preferált ételei, hanem a szervezet állapotáról is kap a segítségükkel egy képet az ember. Pontosabban egy hosszú listát a vérből kimutatható értékekről. Így sokkal pontosabban lehet látni, hogy mire van szüksége az embernek a táplálkozása és a mindennapi rutinja során. Vitaminok, ásványi anyagok mennyiségére lehet ebből következtetni, csakúgy mint az egyes szerveink állapotára, így ha valami baj van, arról is kaphatunk mielőbbi figyelmeztetést. Persze alapvetően nem ezutóbbi a célja a teljesítménydiagnosztikának.

A vizsgálat után néhány nappal megszületik az eredmény, és a korábbi kikérdezés és a vérvizsgálat alapján összeállítanak számunkra szakemberek egy megfelelőnek vélt étrendet és további ajánlásokat.

Ezután a monitorozás következik, tehát ellenőrzik, hogy mit és hogyan változott az ember képessége, illetve hogy milyen értékek javultak vagy romlottak esetleg a teljesítménydiagnosztika lehetőségének köszönhetően.

Tapasztalataim a teljesítménydiagnosztika tekintetében

Számomra ez a rendszer nagyon bevált! Először még szkeptikusan álltam a dologhoz, nem gondoltam volna, hogy sokat fog javítani a teljesítményemen az, hogy néhány változtatást viszek az életembe. Azonban nem ez lett a helyzet, pozitívan kellett csalódnom, mert a teljesítménydiagnosztika tényleg működik! Soha nem éreztem még magam ilyen feldobottnak, energikusnak és kiegyensúlyozottnak. Nem csak a testemet érzem sokkal egészségesebbnek és tettre késznek, hanem a lelki egyensúlyom is sokat javult az elmúlt időben, valószínűleg a megfelelő tápanyagértékek így hatnak az ember mentalitására is. Soha nem teljesítettem még ilyen jól a sportban sem, mint az elmúlt néhány hétben, hónapban. Szinte napról napra érezni lehetett a javulást.  Én tehát mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a lehetőséget, mert nekem is sokat segített, sokkal jobban érzem magam a bőrömben, és az élet minden területén a maximumot tudom nyújtani, amióta megragadtam ezt a lehetőséget. Nem érdemes kihagyni tehát, mivel ilyen pontos eredményeket soha nem fog az ember csupán az egészséges életmód alapelveit követve, azonban az is sokat segíthet a változtatásban.