Egyáltalán a kutyaágy miért is fontos?

A kérdés, hogy kell-e egyáltalán kutyaágy a kutyának általában ugyanazok közt az ebtartók közt merül fel, akik máskülönben is ölre mennek a házikoszt kontra prémium kutyakaja kérdésben. Miért fontos, hogy legyen egyáltalán kutyafekhely a háznál? Hiszen a kutyák ősei falkában portyáztak a vadonban, a földön, füvön, kövön, sárban feküdtek és tették ezt télen nyáron, hóban és esőben. Hovatovább a kóbor kutyák sem esnek kétségbe, ha fedél nélkül maradnak, miért fontos akkor a kutyaágy? Ha belegondolunk, a kutyák évezredek óta élnek háziasítva az ember oldalán. Ez természetesen egy egészen más életmódot alakított ki bennük is, mint amit a farkashoz közelebbi atyafiságukban élhettek. Mi is kiegyenesedtünk és megtanultunk eszközöket használni, noha nem esnénk kétségbe pár napos kempingezéstől. A szükség nagy úr, nyilvánvalóan nem élet-halál kérdés a kutyaágy. Viszont sok egészségügyi probléma megelőzhető általa, már amennyiben megfelelőt sikerült választani.

A kutyaágy haszna praktikusan

A kutyákról gyakran mondjuk, hogy olyanok, mint a gyerekek. Szeretik, ha foglalkoznak velük és igénylik, hogy saját tulajdonuk legyen. Hogy tudnak irigykedni egymásra akár egy egyszerű bot miatt is? Az alváshoz is megfigyelhető, hogy vackokat választanak maguknak. Hangozzon el itt is egyszer, hogy a kutya nem az ember ágyába való. Megnő, behord mindent, és amúgy is a gazda tekintélyét, alfa szerepét nem épp a legjobban támasztja alá, ha beengedi és elsőbbséget biztosít a kedvencnek az ágyában.

Mindemellett a kutya is szeret olykor elvonulni. Ez kutyánként változó, bár elmondhatjuk az idősebb négylábúakról is, hogy többször van igényük némi nyugalomra. Ha netán három kisgyerek szaladgál a lakásban, ne csodálkozzunk, ha a tizenhárom éves kutyánk néha elvonul magába pihenni. Erre is jó egy kutyaágy, ekkor tudjuk, hogy békében szeretne lenni, a gyereknek is el lehet magyarázni, hogy amikor Buksi a kutyaágyon fekszik, nem szabad piszkálni.

Milyen a jó kutyaágy?

Sokan hódolnak a csináld magad mozgalomnak, ami az élet számos területén, ha nem is feltétlenül olyan praktikus vagy költségkímélő, mint a híre sejtetné, mégis a kreativitás kiélésében tagadhatatlanul nagy szerepet kap. A kutyaágy azonban nem feltétlenül az a bútordarab, amit érdemes magad megcsinálnod. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy a jó kutyaágy (pl petnet.hu kínálatában kapható) nem is olyan egyszerű dolog.

  • Strapaíró és könnyen tisztítható

Amennyiben egy kölyöknek veszel kutyaágyat még indokolt, hogy csak úgy valamit megvegyél, hiszen úgyis kinövi, és ki kell tapasztalnod a szokásait. Az alapján azonban már egy olyat fogsz majd beszerezni, amit évekig szeretnétek használni. Lehetőleg minél tovább. Ez azt jelenti, hogy a kutyaágynak bírnia kell a strapát. Azt, ha rágogatják, kaparják, ráhuppannak, forgolódnak rajta. Ehhez olyan huzatra van szükség, ami nem lukad ki minden apróságtól.

Ugyanígy előfordulhatnak apróbb balesetek, pláne, ha kicsi vagy idős a kutya, de akár egy ivaros szuka esetében is. De egy teljesen egészséges eb is lehet mohó, és visszajöhet a vacsora pont a kutyaágyon, bizonyos fajták óhatatlanul nyáladzanak, ezekre fel kell készülnünk. A kutyaágy márpedig koszos lesz és nekünk kell majd kitakarítani. Mennyivel egyszerűbb is, ha nem a folttisztítóval szöszmötölünk, hanem egyszerűen lezippzározzuk a huzatot és behajítjuk a mosógépbe? Hát még, ha eleve víztaszító, vízlepergető hatású az anyag? Ezek a kis trükkök természetesen hozzátesznek a kutyaágy árához, viszont hosszútávon hallatlanul hasznos befektetésnek bizonyulnak.

  • Stabil

Az értelemszerű, hogy nem a lépcsőre vagy lejtőre fogjuk elhelyezni a kutyaágyat. De a stabilitás a felvő pozícióra is értendő. Ha magunknak keresünk új matracot, képtelenség anélkül elmenni egy boltba, hogy ki ne derülni mennyi ortopédiai problémát jelent egy nem megfelelő keménységű matrac. Ez hasonló a kutyaágy esetében is. Ha a tömítőanyag nem megfelelő, akkor a kutya ráfekszik és szépen kiszalad alóla a tömítés, gyakorlatilag a földön fekszik. Ez két okból rossz. Az egyik, hogy felfázhat, a másik pedig az, hogy hullámot ír le a gerince. Jobb esetben a kutya rájön, hogy ez nem kényelmes és nem használja, rosszabb esetben kialakít magának egy gerincferdülést. Idős kutyáknál ez kifejezetten problémát jelenthet. A kutyának is fontos, hogy viszonylag vízszintesen nyugtathassa a gerincét egy egy ilyen fekhelyen. Arról nem is beszélve, hogy fel kell férjen rá. Nagyon aranyos dolog, hogy begömbölyödve pont passzol a kosár, ugyanakkor csak egy fekvőpozíciót enged meg. Aki próbált már bármilyen okból kifolyólag csak egy pózban átaludni egy éjszakát, tudja, hogy kínkeserves tud lenni.

  • Egészségre nem káros

Az ortopéd problémákról ejtettünk már szót, ahogy a felfázás lehetőségéről is. Azonban a kutyák is lehetnek például allergiásak, amiről még nem értekeztünk. Az ételallergiák mellett az asztma vagy a bőrallergia megelőzésében fontos, hogy lehetőleg antiallergén anyagú kutyaágyat válasszunk. Ez hosszútávon a családtagok egészségére is jótékony hatású, hiszen mi is lehetünk hajlamosak ugyanezekre az allergiákra.