Ray-Ban szemüveg az örök stílus jegyében

Valószínűleg a Ray- Ban szemüveg tipikusan az a márka, amit jóformán ténylegesen senkinek sem szükséges bemutatnom, hiszen talán az egyik legismertebb szemüveg illetve napszemüveg márkák közé tartozik. Valójában a Ray- Ban szemüvegek véleményem szerint a kortalan stílusnak a tökéletes megtestesítői, hiszen a letisztult formaviláguk teljesen időt álló és abszolúte nem megy ki a divatból, ezáltal teljesen örök darabok. Nyilvánvaló, hogy ha valaki mindig az aktuális trendek szerint akar öltözködni annak nem feltétlen a legmegfelelőbb megoldás az egy dizájner napszemüvegre befektetni, ugyanis ezek nem feltétlen a trendek szerint vannak megtervezve, sokkalta inkább mindig a klasszikus vonalon maradva készülnek el az adott szemüvegek. Véleményem szerint a legtöbb esetben valójában sokkal hasznosabb egy örök darabra beruházni, hiszen a trendek jönnek, mennek, de a klasszikus divat ezzel szemben örök.

Ray-Ban szemüvegek története

A Ray-Ban szemüvegek története egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza, amikor is az Amerikai Egyesült Államok Légierejének (U.S Air Force) pilótái, már egyre hosszabb távolságokat tudtak megtenni repülővel. Viszont a növekvő távolságok folytán egyre zavaróbbá vált, hogy az erős napsugárzás miatt egyre többször panaszkodtak a pilóták fejfájására és hányingerre is egyaránt. Így az USA Légiereje a New York-i Bausch&Lomb céget kérte fel, hogy gyártsanak napszemüveget pilótáik számára, amelyek megfelelnek a katonai követelményeknek és orvosolják a felmerült problémát.

Hosszú ideig tartó kísérletek végeztével pedig, sikerült olyan napszemüveg lencsét létrehoznia az adott cégnek, mely képes volt kiszűri a vakító sugarakat homályos látás nélkül, így alakult meg az első napszemüveg. A bemutatott modell messze felülmúlta az USA Légierejének elvárásait tulajdonképpen minden tekintetben és hatalmas népszerűségnek örvendett az amerikai katonák körében.

1937-ben a katonák körében aratott hatalmas siker folytán, megkezdődött a gyártása a lakosság számára is. Az eredeti típus egy műanyag kerettel rendelkező napszemüveg volt, a mostani klasszikus formával egyetemben. Viszont már az ezt követő évben magasabb szintre került a napszemüveggyártás fogalma, ugyanis egy kiváló fejlesztésnek köszönhetően az eddigi műanyag keretet felváltotta a fém alapanyagból készült keretek, így megszületett a klasszikus Ray-Ban szemüveg, melyet mai napig Aviator néven ismerünk. Valószínűleg nem meglepő tény, hogy a Ray-Ban márka népszerűsége egyre csak nőtt, 1938-ban elindult egy újfajta szemüveg típus gyártása, amely a Shooter névre hallgatott. Ez a típus már a klasszikustól eltérően, elérhető volt zöld, illetve halványságra lencsével is.  Az következő évben bemutatták a Ray-Ban Outdoorsman modellt, amelyet kimondottan olyan csoportok számára terveztek, mint például a vadászokra, a lövészekre vagy a horgászokra specializálva.

A II. világháború alatt a kutatások és fejlesztések még újabb és korszerűbb eredményt hoztak, megjelentek az átmenetes üveglencsék. Ezen lencsék felső része speciális felületkezeléssel volt ellátva, amely gondoskodott a pilóták szemeinek védelméről az erős napsugárzással szemben, azonban a lencse alsó része nem tartalmazott felületkezelést, így a pilóták tisztán láthatták repülőgépük műszerfalát. Ezt a fajta napszemüveget a katonai körökön kívül előszeretettel használták civilek is, hiszen egy olyan magas minőségű termék előnyeit élvezhették, amelyet ráadásul profi pilóták, illetve katonák is használtak.

Mint láthatjuk a Ray-Ban termékei eredetileg katonai funkciókat kívántak betölteni, azonban rövid idővel a márka egyre jobban elterjedt a pop kultúra és a divat világában is, ahol szintén hatalmas térhódításra tett szert.

Ray-Ban szemüveg a 20-ik század második felében

A II. világháború után Hollywood meghatározó szerepet játszott az emberek mindennapi divatját, stílusát illetően. Ekkor jelent meg a Ray-Ban szemüveg Wartenberg verziója, amely igencsak népszerűvé vált a társadalom körében.

A Ray-Ban Wayfarer típus minden idők egyik leghíresebb divatkiegészítőjévé vált, ez a típus a mai napig rendkívül elterjedt a napszemüveg viselők körében.

Úgy gondolom a Ray-Ban szemüvegek a kezdetektől fogva meghatározó elemei voltak a napszemüveg, illetve szemüveg kultúrának. Úgy gondolom 80 évvel azután, hogy a legelső Ray-Ban modell megjelent továbbra is egy időtlen és tartós klasszikus brandként tekinthetünk erre a szemüveg típusra. Véleményem szerint a Ray-Ban szemüvegek a legkiválóbb és leginkább időtálló darabok a napszemüvegek világában. Én személy szerint mindenképpen be szeretnék ruházni egy klasszikus Ray-Ban szemüvegre, hiszen az időtálló darabok igazán jó befektetések tudnak lenni.

A Ray-ban szemüveg sármja

A mai napig közkedvelt és igen elegáns Ray-Ban szemüvege hordani, ez az évtizedek alatt sem változott. Kifejezetten előnyös, hogy minőségi, elegáns küllemhez hosszú strapabíró élettartam társul. Minden darab hozzánk passzol, nem egy szezonális stílushoz, divathullámhoz, ami jön-megy évente. Ezért is van, hogy a Ray-Ban szemüvegek hosszútávon is meg tudják őrizni a helyüket a divatvilágban. Sztárok és hírességek is előszeretettel választanak közülük.