Miért is jó, hogy a bevásárlás virtuális térbe is átkerült?

A bevásárlás sok ember számára nem hálás dolog. Nem élvezik a boltban a nézelődést, hogy a szemükkel pásztázhatják a sorokat és válogathatnak a termékek közül. Azt hiszem, mint az új kor szülöttei, egyre jobban szeretünk biztosra menni, amikor a bevásárlásról van szó. Figyelem én is magam, hogy milyen meglátásaim vannak ezzel kapcsolatban, hogyan viselkedek a boltokban. Úgyhogy, most egy kis összehasonlítást fogok csinálni a személyes a virtuális bevásárlás között.

Milyen hasonlóságokat tapasztalhatunk a két bevásárlás-típus között?

A termékek közel azonosak. Hiszen véges számú gyártó van a piacon, akik ugyanazokat a termékeket forgalmazzák mindkét piaci részlegre. Azt azonban fontos megemlítenem, hogy a boltok polcain valószínűleg a választék kisebb, mintha csupán az interneten vásárolnánk. A kérdés csupán az, erre szükségünk van-e egyáltalán, és milyen értelemben van rá igényünk, miben nincs. Nézzük meg a telefonok példáját. Ez nem tartozik a szűkebb értelmű bevásárlás fogalma alá, azonban mégis jó megfigyelési alany volt a számomra.

Egy nagyobb bevásárlóközpontban nagyjából másfél kisebb sor telefont találtam, ami úgy összességében harminc-negyven darabot jelent. A piacon ennél természetesen sokkal több darab van. Megnéztem az árakat is, és láss csodát: az interneten olcsóbban is megtaláltam a fizikai példányok virtuális megfelelőjét. Így érdemesebbnek tartottam az utóbbi választását. Ugyanakkor, ha éppen elvesztettem volna a telefonom, akkor mégis az áruházat preferáltam volna, hiszen azonnali megoldásra volt szükségem. Így tehát a helyzettől is függ, melyik vásárlási formát érdemes választani.

Milyen különbségeket tapasztaltam a két bevásárlás-típus között?

Szintén kicsit eltérek a tipikus bevásárlás fogalmától a következő szemléltetésnél. Amiben a legnagyobb eltérést tapasztaltam, azok a kozmetikumok. Talán furcsának tűnhet, mégis így van. Persze ez is eltérhet mindenkinél, már csak nemek szerinti megkülönböztetésnél is, azonban számomra ezek a termékek azok, amire teljes mértékben azt merem állítani, az interneten érdemes megvásárolni őket. Éppen ma vásároltam egy illatszer boltban, és minden terméknél azon kaptam magam, hogy meg akartam keresni az interneten, mennyire jó. Ma már ezt szinte bármelyik terméknél megtehetjük, hiszen a korábbi felhasználók előszeretettel írják le a véleményüket. Ez egy nagyon jó rendszer, ha tudjuk, hol nem a fizetett kommentárokat teszik csak közzé az egyes termékek reklámozására. A választék szélessége miatt pedig mindenki keresi a legjobb terméket, de itt az, hogy melyik a legdrágább, annyira nem mérvadó. Viszont, ha úgyis az interneten keresgélek ki mindent az összes termékről, miért tenném azt a boltban állva? Nem túl praktikus. Természetesen, az internetes vásárlásokra egy kicsit többet kell várni, azonban nagyon jó akciókat foghatunk ki. Azt persze ne felejtsük el, hogy számolnunk kell szállítási költséggel is, ez azonban nem feltétlenül nagy összeg, vagy akár egy bizonyos értékhatár felett egyáltalán nem releváns. Időtakarékos az internetes bevásárlás továbbá, egy nagyon jó módszer arra, hogyan ne pazaroljuk el az időnket felesleges dolgokra. Az elveszett idő a legnagyobb értékveszteség az ember életében. A sok utazás, a felesleges várakozás a sorban a boltokban, az orvosnál, az ügyintézésnél. Ezért jó ma már mindent az interneten keresztül megtenni. Az ügyintézésre ott az ügyfélkapu, a bevásárlásra pedig a különböző oldalak.

Élelmiszerbevásárlásra is jó az internet?

A legjobb! Hiszen friss élelmiszerhez minden egyes nap jutnunk kell, így ezeket vásároljuk a leggyakrabban. Sokszor azonban csak egy-egy napra veszünk dolgokat, miközben vásárolhatnánk egy hétre előre is. Mégsem tesszük, mert haza is kell venni azt a sok dolgot, amit megveszünk, azonban mégis érdemes lenne. A maradék egy kiló kenyereket pedig szintén megvehetjük a sarki pékségben egy kis egészségügyi séta keretében, a maradék nehéz, több kilós szatyrokat azonban nem kell majd cipelnünk. Nekem ez a rendszer nagyon bevált, itt rendelem az összes tartós és súlyosabb terméket, tojást, húst, zöldséget, gyümölcsöt, egy-két napra előre a pékárut is. A minőségben sosem kell csalódnom, mert igazán jó termékeket kaptam eddig, és szerintem ez a későbbiekben sem fog változni. Mivel a hétköznapokban elég elfoglaltan élek, ezért ez a lehetőség nagyban megkönnyíti a személyes életemet, hiszen így nem kell a munka előtt vagy után még minden egyes nap még a bevásárlásra is időt szánnom. Az energiáról már ne is beszéljünk, hiszen egy kis kanapén való unatkozás sokkal jobban pihentet, mintha a boltok polcairól kellene válogatnom a termékeket. Ez pedig tényleg egy nagyon nagy megkönnyebbülés a számomra. Tudom, hogyha hazaérek egy kemény nap után, ott lesz a sok megrendelt étel, nem kell éhesen és fáradtan a boltig elmennem, hogy hazaérve főzzek – és csak utána jussak el az evéshez és a pihenéshez. Ennél még az is sokkal értelmesebb tevékenység, hogyha az ember sorozatokat néz. Az internetes bevásárlás tehát megéri szerintem mindenképpen.