Milyen LED izzók vannak?

Gondolhatnánk, hogy az izzó csak izzó, de már rögtön a LED izzó elnevezésnél ellentmondásba ütközünk. A LED izzók ugyanis egyik fajtája sem izzik és nem is ég. Fizikai értelemben a hagyományos izzóknál valóban egy égési folyamatról, izzásról beszéltünk, ezért is jellemző rájuk a magasabb hő leadás – ki ne égette volna már meg a kezét, mikor óvatlanul hozzáért egy-egy körtéhez? Ezzel szemben a LED technológia egészen más alapon működik, minek következtében kisebb, jóval kisebb a hőleadás és helytelen az égő és izzó elnevezés. Ellenben tökéletesen érthető, hogy a világítótest kevésbé frappáns és tömör elnevezését miért preferálja kevésbé a köznyelv, így maradt az a LED lámpatest is izzó, és ezt a fizikusok elnézik nekünk.

Ettől függetlenül azonban számtalan szempontunk lehet, amikor izzót választunk és természetesen a LED izzók bírnak olyan előnyökkel, amik miatt érdemes előnyben részesíteni a halogénekkel szemben. Ezek közül egyik, hogy a hagyományos izzók napjainkra szinte teljesen eltűntek a piacról, de őszintén szólva nem véletlen, hogy ezt az Uniós direktívát nem követte közfelháborodás: ezúttal a politikai érdekek találkoztak a mi érdekeinkkel is.

A LED izzók fényereje

Az egyik nagy előny a LED izzók hatékonysága. Nem csak arról van szó, hogy nagyobb fényerőt képesek kibocsátani, de teszik ezt kisebb energiafelhasználással. Nem véletlen az a sok táblázat, ami a neten kering, hiszen nekünk is fejben át kell szoknunk a wattok és a fényerő közti összefüggésekre, mert a lumen lesz az igazi információ. Sőt, valójában a lux. Akkor ezeket vizsgáljuk is meg, hogy minden teljesen érthető legyen és választani tudjunk egy olyan kínálatból, mint a https://ledguru.hu/led-142/led-izzok-143.

A LED izzók teljesítményét jelzi a watt szám. Korábban a hagyományos izzók esetén ez automatikusan azt is megadta, milyen fényereje lesz az égőnknek, de a technológiai újításnak hála a LED esetében nincs egyenesen arányos kapcsolat a teljesítmény és a kibocsátott fényerő közt. Éppen ezért van szükségünk a lumen értékre, amely pontosan azt mutatja meg, mennyi a kibocsátott fényerő. Vagyis, nagyjából. ugyanis a LED izzók fényerejét adott körülmények közt mérik: adott távolságból nézik, mennyi fény csapódott be egy adott felületen. Ez ugyebár már két újabb tényező, ami miatt nem teljesen biztos, hogy otthon, nekünk pontosan ugyanez lenne a mérési eredményünk. Hiszen lehet magasabb a belmagasságunk, nagyobb a szobánk és akkor már nagyobb felületen kell eloszlania ugyanannak a fényáramnak. Természetesen ettől még a LED izzók fényereje összehasonlítható, így nagyobb, úgy kisebb. De ott, ahol nagyon fontos kiszámolnunk a fényt, szükségünk lesz a lux-ra is.

A lux azt mutatja meg egy adott felületen mennyi fényerő érkezik be. Hasznos, mert megadhatjuk vele, hogy egy folyosón mennyire erős fényre van szükség, illetve egy fürdőszobában. Értelemszerűen a fürdőben erősebb fény kell, mint a közlekedőben. Ezt felszorozzuk a szoba alapterületével és máris látjuk, összesen hány lumenre van szükségünk. Persze még cifrázhatjuk az egészet a belmagassággal, de azt már tényleg azokra bíznám, akiknek a LED izzók megfelelő működése a bibliája.

LED izzók leggyakoribb fajtái

A klasszikus E27-es égők kiváltása már jó évtizede megindult, így az is magától értetődő, hogy az első LED izzók a klasszikus foglalatokkal jelentek meg és a mai napig is kaphatóak eszerint. A LED izzó E27 100w teljesítménnyel gyakori megoldás az otthonokban, és észrevehetően több fényt fog termelni, mint a hagyományos égő, amit megszokattunk, hiszen 100 watt ebben az esetben igencsak erős. Érdemes odafigyelni, hogy a LED izzók fénye közvetve érje az emberi szemet. Vagy a búra legyen opálos, vagy rejtett világítást alakítsunk ki. Ez főleg olyankor fontos, ha még olyan lámpatestbe akarjuk beszerelni, amit eredetileg klasszikus izzóra terveztek. Lehet, hogy kilóg az égő és vakítani fog.

A LED izzó E14 15w kialakításban is igen népszerű, ez már kifejezett előnyt kovácsol a LED izzók kiváló teljesítményéből, hiszen 15 wattal tökéletesen képes ellátni ugyanazt a fényerősséget, mint klasszikus társai. A GU10-es foglalatok ezzel szemben már inkább a LED izzókkal együtt kerültek kifejlesztésre, itt ritkán beszélünk égőcseréről, átállásról a klasszikusról a LED-re. A GU10 viszont nagyon praktikus lehet, hiszen a legtöbb spot vagy süllyesztett lámpa esetében erről van szó. A LED izzók közt pedig méltán népszerűek ezek az egyszerre praktikus és mutatós megoldások.

Napjainkra talán a LED izzók egyik legelterjedtebb felhasználása a szalag. Hiszen könnyen felszerelhető, nem drága és sokáig üzemel. Rejtett világítások gyakori eleme, de egy egyszerű konyhai világítás is megoldható velük hatékonyan, vagy egy polc, fali elem kiemelése. A sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy egyszerre legyen funkcionalista és dizájnos.

A LED izzók extra funkciói

A LED izzókat számos módon szabályozhatjuk, ami szintén a praktikusságuk mellett szól. Egyfelől a színeket az RGB LED-eknek hála, másfelől a színhőmérsékletet, harmadrészt a fényerőt. Ezek mellett természetesen akad még pár variáció, de ez a három funkció talán a legelterjedtebb és sok tekintetben praktikus is a mindennapokban.