Milyen kutyatápot adjunk a még fejlődésben lévő kutyáknak?

A kiskutyák etetése kemény dió, hogyha már egyszer leszoktak vagy éppen leszokófélben vannak az anyatejről. Ilyenkor a megfelelő minőségű kutyatáp kiválasztása minden kutyagazdi elsődleges feladata. De mennyit is eszik egy kiskutya és milyen gyakran teszi ezt? Mennyiben térnek el a táplálkozási szokásai a nagyobb társaitól? Nehéz erre választ találni, és sokszor teljesen méret- és fajtafüggő a meghatározás, de ebben a kis írásban most megpróbálok összegyűjteni néhány létfontosságú információt, amit az embernek tudnia kell, hogyha kiskutya érkezik a családhoz.

A kölyökkutyák és a kutyatápok

Első, és az egyik legfontosabb kérdés tehát: mennyit egyen a kutya? Ezt legtöbbször a testsúlyuk alapján határozzuk meg. Ilyenkor fontos a megfelelő táplálkozás csak igazán, mert a kölyökkutyák alig néhány hónap alatt általában elérik a végleges testmagasságukat, azonban ehhez a folyamathoz a testüknek megfelelő energiaellátásra van szüksége, amit természetesen a kutyatápokból és egyéb esetlegesen adott táplálékkiegészítőkből szereznek. Ilyenkor, az első néhány hónap után általában egyéves koráig egyébként szinte végig azonos kalóriamennyiséget fogyaszt el egy kutya, a növekedése nem minden esetben befolyásolja az étvágyát. Itt is, mint minden esetben eltérő azonban, hogy egy alapvetően kistestű vagy nagyobb kutyáról beszélünk-e, hiszen a kisebb test kisebb mértékű növekedésen is megy keresztül, mint mondjuk az a kutya, aki megháromszorozza a testmagasságát a növekedése folyamán. Fajták szerint nézzük meg az interneten, hogy mennyi energiára van szüksége a kutyánknak az élete bizonyos korszakaiban, és utána már el is kezdhetünk számolgatni a kutyatápok hátulján található kalóriákkal ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű tápot tudjunk eléjük tenni a tálban.

A kutyatáp adásának gyakorisága

Az, hogy milyen gyakran eszik egy kutya, szintén nagyban függ a korától. A felnőtt kutyák általában a napi háromszori étkezést igénylik, ezt sokan tudjuk is. De mi a helyzet a fiatalabb társaikkal? Kezdetben persze anyatejre vannak utalva, illetve annak hiányában valamilyen tápszeren nőnek fel, és csak utána váltanak át először a nedvesebb kutyatáp típusokra, (amilyet a Petnet oldalán találni: https://www.petnet.hu/alkategoria/KUTYA_KUTYATAP_KUTYAELEDEL-4), majd akár a szárazra is átszoktathatjuk őket. Eleinte negyedéves korban érdemes lehet még akár a napi négy étkezés is. Ha megnézzük, a kutyák az anyatejet sem napi két adagban kapják, hanem amikor csak megéheztek, máris az anyjuk mellett termettek. Innen nem érdemes rögtön a napi két adagot bevezetni, hanem folyamatosan szoktassuk át őket. Kölyökkorban fokozottan figyeljünk arra, hogy az állat ne hízzon el, mert a későbbiekben ez komoly problémákat vonhat maga után. A legjobb, hogyha arányosan növekszik, a testsúlya és a magassága is nőjön, azonban figyeljünk arra, hogy se túl sovány ne legyen a magasságához képest, se túl pocakos. Ez persze a felnőtt állatok esetében is kritikus tünete lehet a helytelen etetésnek vagy valamilyen komoly egészségügyi problémának, ezért mindig kövessük figyelemmel az állatok súlyának és magasságának a változását is. Természetesen az utóbbi, annyira nem releváns idősebb korban, csak ameddig növésben vannak az állatok.

A kölyköknek szánt kutyatáp összetétele

Fontos figyelni az összetevőkre is a kutyatápok esetében, legyen szó a kiskutyánkról vagy a nagyokról, nem számít. Amikor a nagyobb testű kutyák vannak növekedésben, akkor érdemes mindenképpen olyan kutyatápot vásárolni, ami kiemelten kalciumdús, ugyanis ez az összetevő kifejezetten fontos a csontok megfelelő növekedéséhez, és azoknak az egészségének megtartásához. Természetesen a legfőbb összetevő minden kutyatáp esetében a fehérje kell, hogy legyen. A megfelelő emésztéshez azonban elengedhetetlenek még a zöldségek, a megfelelő ásványi anyagok és vitaminok megléte is. Olyan tápot válasszunk, ami minimális ballasztanyagot tartalmaz, ugyanis ezt a legtöbb gyártó csak amolyan olcsó adalékanyagként teszi bele a tápba, azonban dietetikai értéke gyakorlatilag nincs is, és csak felpuffad az állat hasában. A minőségi kutyatáp megválasztása tehát minden esetben nagyon fontos része a kutya esetében. Mindenképpen olyan eledelt válasszunk, aminek gondosan áttanulmányoztuk a címkéjét, és azok alapján megfelelőnek találtuk.

A nagy kérdés: a nedves vagy a száraz kutyatáp a nyerő?

A nedves kutyatáp a kutyák nagy kedvence, és nem véletlenül, számukra ez sokkal étvágygerjesztőbb és finomabb lakoma, mint a száraztáp. A gazdi pénztárcájának azonban nem a legjobb, és bizony könnyen napi ezer forintokat is adhatunk ki a tápra, hogyha nem számolunk utána a dolgoknak. A száraztáp egy sokkal költséghatékonyabb megoldás, ráadásul a lakásban etetett kutya kevesebb kupit is csinálhat vele, azonban az igazság valahol az arany középúton van. Nem jó csak egyik vagy csak másik fajtával etetni a kutyákat, hiszen mi magunk is a változatos étkezést preferáljuk, és így úgymond a kecske is jól lakik, és a káposzta is megmarad. Kicsit csökkenthetünk az etetés költségein, miközben a kutyánk is finomakat ehet.