Kiskutyák: az első közös időszak

Az egyik legnagyobb öröm, amikor egy kiskutya kerül a házhoz, de a kezdő gazdik nem is sejtik, mennyi nehézséggel jár a kiskutyák gondozása. Ha felnőtt kedvencünk örökmozgó, akkor egy kiskutyát tizedik hatványra kell emelni. Nem csak örökmozgók, de még nem ismerik a szabályokat, parancsokat, a szobatisztaságot és mindent, de mindent rágnak. Ez persze eltörpül az öröm mellett, amit okoznak. Ha következetesek vagyunk és nem hanyagoljuk el a kutyánkat, akkor engedelmes, egészséges, hűséges barátunk lesz élete végégig. Ehhez azonban naponta kell vele foglalkozni – ami egyébként is elvárt egy kutyatartótól.  A kiskutyáknak rengeteg figyelemre van szükségük, de nagyon nehéz megszabni a határt a szükséges és kiharcolt figyelem között. Ha nem figyelünk eléggé, már az első hetekben elkényeztetjük jövevényünket, aminek bosszantó következményei lehetnek. Természetesen nem kell a kutyát figyelmen kívül hagyni, ha odajön hozzánk, sőt, az első időszakban segítenünk kell őt, hogy megszokja új környezetét, rájöjjön, hogy biztonságban van, és hogy ránk számíthat és bízhat bennünk.

Érdemes már a legelső naptól kezdve szigorú napirendhez és szabályokhoz tartani magunkat, s erre a kutyust is megtanítani. Például arra, hogyan zajlik az etetés. Eleinte lesznek nehézségek, mert az apróságot lehetetlen visszatartani a habzsolástól, de három-négy hónapos korára már nagyon szépen tudni fogja, mikor mehet oda a táljához (ha mi elléptünk onnan). Bizonyos kutyafajtákat nagyon könnyen lehet dicsérettel és jutalomfalatokkal tanítani, de akad olyan, aki makacskodni fog. Legyünk türelmesek és következetesek! Ne szidjunk le, ha nem tud valamit, hanem dicsérjük meg, ha helyesen viselkedik. A szavakkal való dorgálásnak csak akkor van eredménye, ha pont elcsípjük a bajt, máskülönben a kutyánk nem fogja megérteni, miért lett leszidva.

Készüljünk fel arra, hogy az első néhány napban álmatlan éjszakáink lehetnek. Egyrészt a jövevény sírni fog, amikor úgy érzi, hogy egyedül van, másrészt a kölyköknek még nincs meg az a bioritmusuk, hogy éjszaka alszunk, nappal fent vagyunk. Náluk teljesen természetes, hogy a kettő egybefolyik. A kölyköknek elképesztő az alvásigényük. Ne ijedjünk meg, ha egyszer csak eldőlnek, mint egy babzsák, ha semmi más nem utal arra, hogy baj lenne. Ez náluk előfordul.

Kiskutyák: mivel etessem őt?

A kiskutyák etetése eltér a felnőtt kutyákétól. Ideális esetben a kutyus azt fogja kapni, amit az anyától való elválasztás során, de erre nem mindig van lehetőség. Minden esetre, ha tenyésztőtől vásároljuk a kölyköt, akkor kérdezzük meg, mivel etette, mert emésztési problémákat okozhat egy új táp hirtelen bevezetése. El is érkeztünk egy másik fontos szemponthoz. Az eledel táp legyen. Száraz vagy nedves, az voltaképp mindegy. Kölyökként a nedves tápot egyszerűbb elfogyasztaniuk, míg a száraz szemeket leginkább csak egészben fogják lenyelni, amíg rá nem jönnek, hogy rágni is kéne néha. A fontos inkább az, hogy mindig kölyökkutyáknak való eledelt adjunk neki. A megfelelő tápértékű táp ugyanis biztosít mindent, amire a kiskutyának a fizikai és kognitív fejlődésére szüksége van. Ehhez fontos a megfelelő arány. Ha a szükséges ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez és vitaminokhoz nem jut hozzá a kutya szervezete, az fejlődési rendellenességeket okozhat nála, amelyek élete végéig kísérik majd.

Kiskutyák: neveljünk játék közben

A nevelésnek és játéknak fontos szerepe van a kiskutya életében. A kettő tulajdonképpen kéz a kézben jár.  Amikor kutyust veszünk magunkhoz – akár a https://www.pet4you.hu/kutya/hirdetesek/kinal oldaláról – készüljünk fel arra, hogy sokat kell foglalkoznunk vele. Ez azonban nem nyűg, hanem a gazdi és a kutya minőségi ideje együtt. A helyes tanításnak nagyon fontos szerepe van a kiskutyák életében, mert elősegíti a fizikai és mentális jólétet, minőségi időtöltés kutyának és gazdájának, és persze a jól tanított kutya jól is fog viselkedni. Az egyik legfontosabb, amit egy kölyöknek meg kell tanulnia, az az egyedüllét. Mivel a kutyák természetes közege a falka, ezért stresszes számukra az, ha hosszabb időre egyedül maradni. Ilyenkor ugatnak, rágnak, bepiszkíthatnak.  Fokozatosan hagyjuk őt egyedül. Először csak percekre, amelyeket toljunk ki órákra. A kutyának meg kell tanulnia egyedül lenni, hiszen nekünk is vannak kötelességeink (például munka), ahová nem vihetjük őt magunkkal.

Kiskutyák: kiemelkedően fontos a megfelelő szocializáció

A kutyák társas lények, rengeteg inger befogadására képesek, a helyes szocializáció pedig arra való, hogy négylábú barátunk megismerje a világot és magabiztosan kezelje az új helyzeteket. Kiváltképp fontos az, hogy a kölykök megtanulják, hol a helyük a családban, milyen szabályok vonatkoznak rájuk. Ez úgy kell elképzelni, mint egy falkát, ahol nekünk kell a falkavezér szerepét betöltenünk. Míg a kölyökkutya szocializációja csupán néhány hétig tart, az élete első hónapjaiban megtanult leckék egy életen át nyújtanak útmutatást a számára. Mire figyeljünk? Ne engedjük a nemkívánatos vagy agresszív viselkedést. Tanítsuk meg neki azt is, hogyan viselkedjen már kutyákkal, házikedvencekkel. Mindig legyünk határozottak és magabiztosak, hogy kedvencünk lássa, minden rendben van. A pozitív megerősítés kiemelten fontos, mert így rögzül a kívánt viselkedési forma. Mivel kell megismerkednie a kiskutyáknak? Zajok, helyek, emberek, felületek, időjárás.