A szemcseppről általánosságban

Sajnálatos módon a szemszárazság viszonylag gyakori diagnózis, mind a tökéletes látással rendelkezők, mind a problémás látással rendelkezők körében, és ezáltal a szemcsepp is „mindenki” terméke. Mondhatni tömegeket érintő jelenség és viszont ennek ellenére sokan abszolúte nem foglalkoznak a problémával és nem is igazán fektetnek energiát annak a hosszú távú megoldásába.

Magának a szemszárazságnak az okai olyan mindennapos tevékenységekre vezethetőek vissza, mint például a munka vagy hobbi folytán folytonos monitor használat (egyébként amennyiben ez a probléma eredeztetője, mindenképpen érdemes kipróbálni a monitor szemüveg használatát, ugyanis a kék fény megfelelő megszűrése igencsak javító tendenciát mutat a szemszárazság megszüntetésére). Továbbá gyakori előidéző okok lehetnek még a hosszú órákon keresztül fennálló légkondicionált helyen való tartózkodás, amire egyébként is ajánlatos oda figyelni, hiszen gyakran ez a tevékenység felelős bizonyos immunrendszeri betegségek kialakulásáért is. Illetve egy szintén gyakori és probléma, hogy a könnycsatornák nem funkcionálnak rendesen így ez a zavar van ki hatással a szemünk nem megfelelő működésére.

Amikor szükség lehet szemcseppre

Amennyiben a következő tünetek közül bármelyiket észlelnénk, feltétlen szükségünk van egy jó minőségű szemcsepp beszerzésére. Az alábbi tünetek egyenként is árulkodóak lehetnek, de együttesen igazán figyelemre méltó jelzést adnak számunkra szemünk állapotáról. Az ilyen problémával küzdő emberek többsége komoly szemfájdalomról tanúskodik, amely nem feltétlen rendszeres jellegű, de viszonylag gyakori időközönként feltűnő tendenciát mutat. Egy másik jellemző, ám sokkal kevésbé ennyire könnyen beazonosítható tünet a fejfájás. Miután a fejfájás ténylegesen tulajdonképpen mindenféle betegségnek lehet a kísérő tünete, igazán nehéz tetten érni, hogy most ezt kifejezetten a szemszárazság miatt van, igazából ezt csupán úgy lehet teljes bizonyossággal megállapítani, ha valamely szintén felsorolt tünet kíséri még az említett jelenséget. Megint csak figyelemre méltó tünet a hunyorgás, amely nem feltétlen csak a rossz látás kísérő jelensége lehet, hanem bizony a szemszárazságé is. Persze nem zárja ki a kettő egymást, elképzelhető, hogy mindkettő probléma fennáll. A következő tünet a homályos látás, amely szintén az előző esethez hasonlóan utalhat, mind a látás romlására, mind a szemszárazság problémájának a fennállásra. Viszont a legutolsó tünet a talán legárulkodóbb mind közül, ez pedig a szemek kifáradása illetve azok izmainak begörcsölése. Amennyiben ezt a tünetet észleljük, szinte egészen biztos, hogy a szemszárazság problémája áll fent esetünkben és szükségünk van szemcsepp használatára a mindennapok során. Egyébként nem szükséges megijedni, ha észleljük az adott tüneteket ugyanis a szemszárazság megfelelő szemcsepp használatával, viszonylag gyorsan és fájdalom nélkül kezelhető.

Mivel sajnálatos módon az én szemem is gyakorta küszködik kiszáradással, engem is fokozottan érint a probléma. Számomra a vény nélkül való szemcseppek közül leginkább az eOptika szemcseppjei váltak b, melyeket az alábbi linken lehet megtekinteni https://eoptika.hu/kategoriak/szemcsepp.html. Nekem a mindennapok során hatalmas könnyebbséget jelentett a használatuk, így bátran ajánlom ezeket mindenkinek!

Szemcsepp, mint a legjobb megoldás

Mint már az előbbiekben is említettem a szemünk egy igazán érzékeny műszer, így nagyon könnyen el tud fáradni a mindennapok során, főleg ha olyan munkához vagyunk kötve, amely nagyon igénybe veszi a látószervünket, mint például a számítógépes munkák. Persze a helyzeten az sem segít, hogy mára, mint szórakozás, önidő szinte mindenki szintén a monitorhoz nyúl és filmet néz, játszik stb. így nem elég, hogy munka közben leterheljük a szemünket, de még a szórakozásunk és a kikapcsolódásunk során is igénybe vesszük. Annak érdekében, hogy ne erőltessük teljesen túl a szemünket az óránkénti tíz perc szünet javasolt, illetve a rendszeres szemcsepp vagy a kifejezetten kontaktlencsét viselők számára a műkönny használata javasolt. A másik igen gyakori kiváltó oka a folyamatos szem irritációnak és szárazságnak a különböző allergiás reakciók is lehetnek, a kifejezetten ilyen esetekre kifejlesztett szemcseppek jelenthetik az ilyen jellegű allergiás reakciókra a megváltást, ugyanis sajnos ezt a tünetet nem igazán lehet más módon orvosolni.

Természetesen a legideálisabb opció, ha felkeresünk egy szemészt és egy alapos szemvizsgálat után kikérjük a véleményét, hogy milyen szemcseppet illetve gyógymódot ajánl a problémánkra. Amennyiben viszont valamilyen probléma okán nem áll módunkban ellátogatni szemészhez, a gyógyszertárban találhatunk vény nélkül kapható szemcseppeket is. De nyilvánvalóan sokkal hatékonyabban tudunk a problémának ellene menni, ha egy képzett szakember segítségét kérjük a számunkra legideálisabb szemcsepp kiválasztásban.

A szemcseppek sem egyformák

Ha esetleg az egyik fajtában csalódtunk, nem kell azonnal eltemetnünk magunkban a szemcseppeket általában. Egyszerűen az embereknek más a szeme, tetszik, nem tetszik, mind egyediek vagyunk, és egyedi módon is vagyunk összetákolva. Van, akinek inkább az olajos bázisú termékek használnak, másoknak inkább a műkönny segít. Ezt végig kell kísérletezni, természetesen a szemészünk örömmel javasol különféle megoldásokat az alapján, amit tapasztalunk. De nekünk kell utánamenni, nem lesz, aki kiolvassa a csillagokból, hogy számunkra mi a legideálisabb.