Mi is az a hűtőautó

A hűtőautó elnevezés ebben az esetben több, mint nyomra vezető, egy olyan járműről beszélünk, ami hűteni is tud. Ugyan minden esetben ezt a kifejezést használjuk, esetleg hívjuk még hűtőkocsinak, de a hűtős furgon valójában sokkal közelebb áll a valósághoz. Hiszen hűteni a beépített légkondival manapság bármelyik autó tud, ez nem kunszt. Itt arról van szó, hogy egy nagy rakteret tud kihűteni és nem csak pár fokokkal, hanem egyenesen fagyasztva tartani is képes az árut. Ennek tudtában a fagyasztófurgon talán találóbb volna, de ezt a kifejezést már vélhetően nem fogjuk meghonosítani.

Köszönhetően ennek a funkciónak, a hűtőautó igen sokoldalú felhasználásnak örvend. Persze több ezek közül kimondottan egyértelmű, mégis tartogat a hűtős furgon meglepetéseket. Mondjuk úgy, a sokoldalúsága igen széleskörű felhasználhatóságot eredményez, egyik másik nem is olyan magától értetődő. Nézzük meg, mik is ezek!

A hűtőautó akcióban

Azt már tisztáztuk, hogy a hűtőautó valójában fagyasztani is képes, de az igazi kulcs itt a raktér és a szállítás. Nem feltétlenül szorulunk saját tulajdonú járgányra, kölcsönözhetünk is olyan cégektől, mint a www.hatarauto.hu. A logisztikában nélkülözhetetlen egy ilyen járgány, majd mindjárt meglátjuk, miért?

Hűtőautó az élelmiszeriparban

Ez talán a legkézenfekvőbb példa, úgyhogy essünk is túl rajta hamarjában. A különféle vegyesboltokban, sarki üzletekbe szállítmányozó kocsik nagyja hűtőautó, hiszen mindenféle terméket szállítanak általában több helyre is egy nap, összességében heti rendszerességgel érintve egy egy üzletet. De hűtőautóval jár az a jégkrémárus is, aki furgonjával a kertvárost járja, vagy az a csilingelős dallammal magára a figyelmet felhívó árus, aki mirelitzöldségtől a pulykafalaton át mindenfélét értékesít a lakótelepen.

Ezek a mobil árusok olykor magánvállalkozások, más esetben azonban egy nagy franchise-hoz tartoznak. Utóbbiban annyival egyszerűbb számukra az élet, hogy a cég így képes flottát fenntartani, és alkalmasint csereautót biztosítani, nagy mennyiségben intézni a papírokat, műszakit, engedélyeket, sőt, erre valószínűleg külön központi embere van. A sofőr ebben az esetben valóban „csak sofőr”, na meg persze mellette eladó is. Emellett nem fog akkora hasznot hozni az üzlet, hiszen a cég is lefölöz magának egy adagot.

Nem csak boltokba és nyüzsgő lakótelepekre szállíthatunk azonban nyers élelmiszereket. Gyakorlatilag a piacokra is így kerül ki az áru, hentesboltokba. Azonban az éttermek, szállodák, bármilyen vendéglátó ipari létesítmény is kora hajnalban már várja, hogy megérkezzenek az alapanyagok a reggelihez.

Hűtőautó és a rendezvények

Ez alkalmasint szintén könnyen kitalálható, ha valahova készételt kell szállítani, a hűtőautó arra is alkalmas. A catering nem mindig jelent késztelt, és a helyszín sem mindig olyan, hogy ne lenne benne konyha. Viszont a megrendelésre készült ételekhez üzemi konyha kell, abból is bizonyos méret, elszereltség egyes ételek esetében, de szimplán van az úgy, hogy a mennyiség indokolja, hogy inkább előre készítsék el és helyben melegítsék. Éppen ezért a cateringnél akkor is gyakran elengedhetetlen a hűtőautó, ha nem az alpesi legelőkön tartja valaki a mennyegzőjét. De ha a Mátra közepén, akkor pláne.

A hűtőautó emellett nagyon praktikus kitelepült rendezvények, például fesztiválok idején. Kiváltképp, ha a hűtőautó akkor is képes hűteni, ha épp nem jár a motor. A legtöbb mai modellnél már igaz, hogy megfelelő áramellátás mellett akár napokon át adott hőfokon tartja az árut, kvázi mobil hűtőkamraként funkcionálva. Ez pedig napokig tartó rendezvényeknél, ahol nincs ekkora hűtőkapacitás, kiváltképp előnyös. Éppen ezért fesztiválok alkalmával gyakran láthatunk egy egy étkező sátor táján hűtőautót árválkodni a háttérben.

Hűtőautónak ugyan nem tekinthető, de hasonló okokból praktikusak azok az ételkocsik, amik gyakran hamburgert, hot-dogot, gyrost, vagy akár lángost árulnak strandok büfésorain, belvárosi fesztiválokon. Itt általában egy mobil konyháról van szó, amihez nyilvánvalóan tartozik egy hűtő is, de leginkább ezeket a mobil kocsikat napi rendszerességgel látják el alapanyaggal. Azt viszont már lehet, hogy hűtőautó hozza.

Hűtőautó a gyógyszeriparban

Erre szoktunk legkevésbé gondolni, pedig biztosan mindenki olvasott már el gyógyszer leírást – kérjük olvassa el a betegtájékoztatót – ahol ott virított, hogy szobahőmérsékleten, 20-25 fok között tároljuk a készítményt. A szobahőmérséklet a szobában még nem is akkora nagy kunszt – bár a nyári kánikulákban még akár az is lehet – viszont amikor júliusban az autópályán szikrázó napsütésben rostokol a hűtőautó, benne a rakománnyal, biztosan nem lenne meg a 25 fok alatti hőmérséklet hűtés nélkül.

Ne feltétlenül csak a pirulákra gondoljunk, olyan kutyaközönséges dolgok, mint a kontaktlencse, vagy az ápolófolyadék is olyasmi, amit adott hőmérséklet alatt kell tartani ahhoz, hogy a minőségét megőrizze. Márpedig minden cégnek érdeke, hogy legalábbis eladásig megőrizze azt a minőséget, amivel az árut átvette.

Végeredményben tehát a hűtőautó számos felhasználásnak örvend. Van, ahol flottában tartják és több féle projektet vállalnak, van, ahol egy cég egy tevékenységére elég egy hűtőautó, de az aztán ki van használva. És akad a nagy multi, aki több tevékenysége mellett úgy mellékesen egy hűtőautó flottát is üzemeltet.